news-detail-image
Home
Nieuwsoverzicht
Verduurzamen woningen: ieder jaar wordt het beter
Nieuws
,

Verduurzamen woningen: ieder jaar wordt het beter

Deel dit bericht

Met onder meer hybride warmtepompen, isolatiemaatregelen, vloerverwarming en zonnepanelen verduurzaamt AB Midden Nederland de eigen woningen. Daarmee verkleint de coöperatie het energieverbruik én biedt het de EUmedewerkers een nog comfortabeler onderkomen.

Met een woningvoorraad van 275 huizen, waarvan ongeveer 110 in eigendom, is dat een hele klus. Arie van Horssen, teamleider Facilitaire zaken, heeft dit project dan ook al enkele jaren op de to do-list staan. “Het uitgangspunt is dat we in 2025 alles gedaan hebben wat we kunnen doen”, vertelt hij. “We zijn goed op koers om dit te gaan halen. Dagelijks zijn we bezig met verduurzaming.”

AB Midden Nederland koos er bewust voor om niet in één grootschalige operatie het verduurzamen uit te voeren. Praktisch is dat gezien de vele verschillende plaatsen waar de woningen staan en de leeftijd en staat van de huis lastig, maar: “Ook belangrijk is dat bij nieuwe technieken zoals hybride waterpompen de theorie niet altijd overeenkomt met de praktijk. Dan is het goed om soms even af te wachten hoe zo’n maatregel in het echt werkt, zodat je weet of het de beste oplossing is. Het plaatsen van zonnepanelen en het aanpassen van installaties gebeurt daar waar mogelijk wel seriematig.”

Om de kwaliteit van de aanpassingen te garanderen, werkt AB Midden Nederland samen met lokale partijen. “Van hen weten zij dat ze, net als wij, de lat heel hoog leggen. We kunnen erop vertrouwen dat het voor de lange termijn goed geregeld is. Trouwens: bij al het onderhoud is dat het uitgangspunt.

Aan de voorkant meer investeren in vakmensen en kwalitatief hoogwaardig materiaal, betekent op de lange termijn minder onderhoud en minder kosten.” Voor de foto gaan we langs bij één van de woningen van de coöperatie in Sliedrecht. Van de voorkant ziet het eruit als een normale hoekwoning. Maar op de zolder staat een hybride waterpomp, die het gasverbruik tot een minimum terugbrengt.

De stroom wordt voor het overgrote deel opgewekt door de zonnepanelen op het dak. “Ideaal is dat je met zo’n hybride waterpomp nog steeds de garantie van gas hebt. Als je dan een keer een uitschieter in kou hebt, schakelt het systeem daar automatisch op over. Het is een aanpak die we bij een aantal huizen hebben uitgevoerd en die we verder uit gaan rollen.”

Een andere stap is de opgewekte zonneenergie combineren met een laadpaal. AB Midden Nederland investeert ook in elektrisch vervoer voor EU-medewerkers. “Dan is het natuurlijk mooi als je dan bij je eigen huis je elektrische auto op kunt laden. In 2024 gaan we de eerste accu’s plaatsen in onze woningen, de geplaatste omvormers zijn hier al voor geschikt.”

Het is werk dat veelal achter de schermen plaatsvindt. De Facilitaire Dienst heeft daarmee niet de meest opvallende rol binnen AB Midden Nederland. Het maakt het werk niet minder cruciaal. Arie: “Voor ons staat het bieden van kwalitatief hoogwaardige

huisvesting voor onze EU-medewerkers voorop. Het is een manier waarop je zelf ook behandeld zou willen worden.

Daarnaast is wonen bij het maken van een keuze voor een uitzendbureau voor EU-medewerkers zeker zo belangrijk als het werk dat we bieden. In een krappe arbeidsmarkt willen we ook op dit gebied het verschil maken. Huisvesting moet een reden zijn om te blijven werken voor AB en mag wat mij betreft geen reden zijn om te stoppen binnen AB Midden Nederland.”

Aankoop van grootschaliger locaties

De wens om EU-medewerkers naast woningen in dorpen en steden ook onder te kunnen brengen in grootschaliger locaties, leeft bij AB Midden Nederland al langer. De afgelopen periode zijn hiervoor meerdere panden aangekocht. Arie van Horssen: “Deze worden nu verbouwd en geschikt gemaakt voor bewoning. Het gaat onder meer om gebouwen uit de zorgsector, die hier heel geschikt voor zijn.” Eén persoon per kamer is altijd het uitgangspunt. Deze aanpak past ook bij het streven van AB Midden Nederland om de druk op de toch al krappe woningmarkt niet verder te vergroten. “Met deze locaties bieden we wel onderdak aan EU-medewerkers, waar grote behoefte aan is onder werkgevers, maar onttrekken we geen huizen aan de woningmarkt.”

Ook interessant

post-image
De positie versterken met de mens centraal
post-image
Haal het beste uit de mens, dan wordt iedereen happy
post-image
Sterke organisatie met focus op de mens
post-image
AB Vecht en Amstel is opgegaan in AB Midden Nederland
post-image
Succesvolle afronding van opleiding Persoonlijk Leiderschap bij AB Midden Nederland

Onze kernwaarden

corevalue-icon

Kwaliteit

Wij leveren altijd vakwerk en communiceren (pro)actief

corevalue-icon

Betrouwbaarheid

Wij zijn een betrouwbare partner en staan voor eerlijk werk

corevalue-icon

Dienstverlenend

Wij zijn flexibel en altijd bereikbaar

corevalue-icon

Sociaal

Bij ons voelen mensen zich nu én in de toekomst thuis