news-detail-image
Home
Nieuwsoverzicht
AB Midden Nederland en Verzuim
Nieuws
,
Verzuim
,

Hoe gaat AB Midden Nederland om met verzuim?

Deel dit bericht

Hoe gaat AB Midden Nederland om met verzuim?

Ziek worden kan iedereen overkomen en je kunt het niet altijd voorkomen. Een goede werkgever heeft een regeling welke rechten en plichten tijdens verzuim bevat, zo ook AB Midden Nederland. Dit zijn richtlijnen die zowel op de werknemer als op de werkgever van toepassing zijn. Beide partijen hebben er baat bij om zich eraan te houden. Waarom dat zo is, vertellen we hieronder.

In dit artikel vertellen wij je meer over hoe AB Midden Nederland omgaat met verzuim.

Op onze interne portalen: MijnAB, OnsAB en InSite, is de volledige tekst van ons verzuimprotocol te lezen. Dit artikel is de eerste uit een serie AB Midden Nederland en Verzuim, waarmee wij onze medewerkers meenemen in de wereld van ziekteregelingen. Deze keer schenken wij aandacht aan het begrip frequent verzuim.

Bij AB Midden Nederland hebben we het over ‘frequent verzuim’ of ‘regelmatig verzuim’ als een medewerker zich drie keer per jaar of vaker ziekmeldt. Dit klinkt misschien als weinig, maar het is ruim boven het gemiddelde van 1,5 keer per jaar in Nederland (CBS-cijfer van 2022).

Frequent verzuim gesprek

Wij vinden het belangrijk om in gesprek te gaan met medewerkers die regelmatig verzuimen.

We bespreken wat de medewerker zelf kan doen om dit verzuim te voorkomen én hoe AB Midden Nederland hierbij kan helpen. Het kan betekenen dat er een achterliggend probleem is. Van een medewerker die regelmatig even een dagje moet “bijkomen” tot een medewerker die het niet naar zijn zin heeft op zijn werkplek, of een medewerker die privéproblemen heeft. Ook hier gaan we over in gesprek en zoeken we samen naar oplossingen.

 

Waarom doen we dit?

 Regelmatig verzuim is een sterke voorbode van langdurig verzuim. Ongeveer 50% van de werknemers die frequent verzuimen, verzuimen het jaar erop langdurig. Ook is het een voorspeller van herhalend regelmatig verzuim: 61% heeft namelijk opnieuw een jaar met regelmatig verzuim. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Voor de medewerker en voor ons als werkgever. Daar halen beide partijen veel voordeel uit.

 

Langdurig verzuim: Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van verzuim is één van de belangrijkste factoren om ziektemeldingen zo veel mogelijk buiten de deur te houden. AB Midden Nederland draagt haar steentje bij zodat zoveel mogelijk medewerkers goed in hun vel zitten en hiermee de verzuimmeldingen beperkt worden. Want wij zijn ervan overtuigd dat wanneer iemand zich goed voelt dit ook een positieve invloed heeft op het beperken van uitval door ziekte. Zo voeren we jaarlijks FIT-gesprekken met alle medewerkers om te onderzoeken of mensen nog lekker op hun plek zitten en of er mogelijkheden zijn om door te groeien.

Preventief spreekuur

Verder kunnen alle medewerkers met onze Arbo-partner Stigas een afspraak maken om eventuele gezondheidsklachten, die in eerste instantie aan het werk gerelateerd zijn, te bespreken tijdens het preventieve spreekuur en is volledig anoniem. Ook kunnen alle medewerkers zich opgeven voor een gezondheidscheck. Een gezondheidscheck bestaat uit een digitale vragenlijst en een bezoek aan Stigas. En medewerkers krijgen zo van een professional te horen hoe zij ervoor staan met hun gezondheid en vitaliteit en zij krijgen tips. Tijdens zo’n gesprek is er ook ruimte om de arbeidsomstandigheden te bespreken.

Stigas helpt ondernemers en werknemers om gezond, veilig en duurzaam te werken. Productief en met plezier aan het werk zijn én blijven, dat is de grote uitdaging voor de toekomst. (…) Structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid voorkomt niet alleen ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, maar zorgt ook voor meer werkplezier, een hogere productiviteit en betere positie op de arbeidsmarkt.

Bron: Stigas.nl

Verzuim voorkomen door sporten en een gezonde levensstijl

Het is bewezen dat sporten en bewegen belangrijk is. Naast de gym in het kantoor in Houten stimuleert  AB Midden Nederland ook het blijven bewegen. We hoeven niet te vermelden dat een gezond lichaam de algehele gezondheid van ons allemaal bevordert. Niet alleen door meer te bewegen, maar ook door beter te letten op wat we eten, genoeg en goede nachtrust te creëren, dragen we al heel veel bij aan het verlagen van mogelijk verzuim.

Het ADM-beleid van AB Midden Nederland

Daarnaast heeft AB Midden Nederland een ADM-beleid ingevoerd. Door het toepassen van het Alcohol-, Drugs- en Medicijnenbeleid willen wij de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers bevorderen. Mochten alcohol, drugs of andere verslavende middelen de regie over iemands leven (dreigen te) overnemen dan staan hij/zij er niet alleen voor. Door het probleem te melden en bespreken, zien wij de kansen voor verbetering enorm toenemen. Ook kunnen wij helpen een afkickkliniek te vinden.

Dit alles noemen wij Met elkaar, voor elkaar.

Ook interessant

Onze kernwaarden

corevalue-icon

Kwaliteit

Wij leveren altijd vakwerk en communiceren (pro)actief

corevalue-icon

Betrouwbaarheid

Wij zijn een betrouwbare partner en staan voor eerlijk werk

corevalue-icon

Dienstverlenend

Wij zijn flexibel en altijd bereikbaar

corevalue-icon

Sociaal

Bij ons voelen mensen zich nu én in de toekomst thuis